LIJNZAAD: POWERFOOD, MAAR PAS WEL OP???
Ken je lijnzaad al? je kunt er ei mee vervangen. Gebruik er
niet te veel van want dat kan ongezond zijn.
de vezels van lijnzaad zijn goed voor de stoelgang en zorgen
voor een verzadigd gevoel.
ook worden suikers door de vezels minder snel opgenomen
en zijn er minder bloedsuikerschommelingen.
GOEDE VETTEN
Dit zaad is rijk aan alfa-linoleenzuur (ALA), en
omega 3-vetzuur dat het lichaam niet zelf aanmaakt en dat
we via voeding moeten binnen krijgen.
ALA is belangrijk voor onze hersenen, afweersysteem en hormoonsysteem, en verlaagt het risico op hart – en vaatziekten en diabetes.
Vooral bij mannen heeft lijnzaad een gunstig effect op het cholesterolgehalte.
Bij vrouwen kan lijnzaad opvliegers in de overgang verminderen.
Ook bevat lijnzaad antioxidanten die veroudering tegen gaan. ontstekingsremmend zijn en helpen bij verkoudheid en griep.
GOED VOOR HUID EN HAAR.
Naast ALA bevat lijnzaad B1 en B2, calcium, magnesium, zink, en kalium.
Door de combinatie van ALA en de B-vitaminen kan droogheid en schilvering van de huid en haar verminderen. Ook kunnen acne en eczeem afnemen.
HOE EET JE LIJNZAAD.
Lijnzaad is glutenvrij, je koopt het gebroken, heel of als olie.
Met gebroken varianten neem je voedingsstoffen beter op dan met de hele zaadjes.
Lijnzaad kun je toevoegen aan pap, een smoothie of salade.
Beter is het om lijnzaad niet te verhitten omdat de voedingsstoffen dan verloren gaan.
EI-VERVANGER.
Lijnzaad met water is een goede ei-vervanger in baksels. Meng een eetlepel gebroken lijnzaad met drie eetlepels heet water en wacht even. Mix dit mengsel dan in een blender.
NIET TE VEEL.
Het voedingscentrum adviseert om hooguit een eetlepel lijnzaad te eten en dat zelfs niet dagelijks.
Lijnzaad bevat namelijk een stof die ons lichaam kan omzetten in de gifstof cyanide.
BRON:VEGAKALENDER 2021